Šiaurės Haiku

Šaldytos žuvies pristatymas į namus Vilniuje

Marinuota silkė be ašakų

Silkių ašakos švelnios, bet kai kuriems žuvų mėgėjams jos sugadina visą patiekalą. Yra galimybė pasimarinuoti silkių kuriuose smulkiosios ašakos bus aptirpdytos arba visai ištirpdytos marinato. Tokio marinavimo esmė: silkė turi būti marinate ilgai t.y. 3-4 savaites. Kai silkė būna taip ilgai naturaliame marinate (be pridėtinių cheminių konservantų, antioksidantų), silkė turėtų sugesti, bet....jei marinatą kas savaitę pakeisime, tai po trečiojo pakeitimo galime marinuotą silkę laikyti šaldytuvę porą mėnesių.

Eiga: atitipdome 1-2-3kg silkių filė. Aš dažniausiai marinuoju 3kg, nes darbo sąnaudos tos pačios ar 1kg ar 3kg, o marinavimo proceso eigoje silkių mažėja, jas suvalgau (negi lauksi tris savaites). Imu indą su sandariu dangčiu kuriame telpa 3kg silkių ant dugno beriu mišinį druskos BE JODO - cukraus (3 druskos:1 cukraus) sluoksnį ir guldau sluoksnį silkių file odomis į apačią, vėl beriu storą sluoksnį druskos - cukraus ir dedu sekantį silkių sluoksnį ir t.t. Druska turi būti be jodo, nes jodas užmuša naturalios fermentacijos bakterijas. Geriausiai paprasta akmens ar jūros druska be jodo. 1 kg silkių apytikriai 0,5kg druskos ir 100-150gr cukraus, bet tikslus kiekis nebūtinas, nes druskos turi būti persotinta. Cukrus reikialingas šiame procese net jei esate prieš jo vartojimą. Indas, su taip paruošta silke druskoje, uždaromas sandariu dangčiu ir statomas į šaldytuvą vienai savaitei. Kas pora dienų pamaišom ranka, druska neturėtų visa ištipti. Jei ištirpo visa, tai buvo jos įdėta permažai. Po savaitės verdame marinatą iš įvairių prieskonių, pagrindiniai: nemalti pipirai, laurų lapai, kalendros, gvazdikėliai, muskatas ir kt. Į marinatą druskos ir cukraus nededame. Naturalaus acto ar balzamiko reikia dėti į atvėsusį marinatą tiek kad būtų malonus rūgštumas. Silkę traukiame iš druskos-cukraus tirpalo, nulupame odą, likusį druskos-cukraus tirpalą išpilame. Silkių filė be odos dedame atgal į tą patį indą ir užpilame VĖSIU pasigamintu marinatu kad virš silkių būtų apie 3-5 cm marinato ir uždengę sandariu dangteliu statome į šaldytuvą. Už paros jau galime pradėti ragauti silkę. Pradžioje silkė bus labai sūri. Jei silkė sugėrė visą marinatą – papildome marinato. Po savaitės verdamės vėl marinatą, įvertinę silkės sūrumą, galime įdėti arba ne druskos ir pakeičiame marinatą. Silkė vėl šaldytuve, ją valgome, o po savaitės ar vėliau dar kartą tokiu pat būdu keičiame marinatą. Dabar marinuota silkė gali būti šaldytuve ilgą laiką.


Kontaktai

Tel. +370 659 47496

El.p. arturas@siaureshaiku.lt

 

Užsakymas

Minimalus užsakymo kiekis 3kg Vilniuje, Kaune 5kg

Apmokėjimas pristatymo metu

 

Pristatymas

Nemokamas pristatymas Vilniuje, Kaune

Darbo dienomis nuo 9:00 iki 21:00